Heb je een echte kerstboom in huis? Dan heeft deze tijdens de eerste week dat je ‘m plaatst net iets minder dan een liter water per dag nodig om mooi te blijven. Oeps! Daarom verliest onze kerstboom dus zoveel naalden…
Elektrische kerstlampjes bestaan al sinds 1882
Je hebt vast wel eens gehoord dat men vroeger echte kerstkaarsjes in de boom zette. En dat klopt, maar de elektrische kerstlampjes bestaan al sinds 1882, bedacht door Edward Johnson.
In Canada heeft de Kerstman een eigen postcode
In Canada heeft de Kerstman zijn eigen postcode, namelijk H0H 0H0. Kinderen krijgen daar zelfs antwoord als ze post sturen naar de Kerstman, maar dan moeten ze hun brief wel voor 16 december versturen. Wat leuk! Het hele adres ziet er als volgt uit:
SANTA CLAUS NORTH POLE H0H 0H0 CANADA
Een kunstkerstboom is niet zo milieuvriendelijk als je denkt
Je hoort vaak dat een kunstboom beter is voor het milieu dan een echte, omdat je hem vaker gebruikt. Maar voordat een ‘neppert’ echt groener is dan een echte kerstboom, zul je hem ongeveer 10 jaar moeten gebruiken. Aii!
Kerst wordt soms verplaatst als het feest op een zondag valt
In veel voormalige Britse koloniën wordt, als Tweede Kerstdag op een zondag valt, het verplaatst naar maandag. In sommige landen wordt in dat geval zelfs de hele kerst verplaatst naar maandag en dinsdag. Ideaal!
Peruanen drinken en vechten op Eerste Kerstdag
Het is niet overal vrede op aarde rondom de kerstperiode. In een dorp in Peru wordt Eerste Kerstdag gebruikt om het nieuwe jaar op een bijzondere manier met een schone lei te beginnen. Eerst stevig drinken, daarna een flink potje met elkaar vechten.
Deze voedingsmiddelen kun je beter niet opnieuw opwarmen
Aardappelen
Aardappelenopnieuw opwarmen is mogelijk, maar dan moet je ze na de eerste keer bereiden meteen in de koelkast leggen. Doe je dit niet en laat je de aardappelen afkoelen en op kamertemperatuur komen, dan kan de warmte de groei van de zeldzame bacterie botulisme stimuleren. Door deze bacterie kun je een voedselvergiftiging oplopen.
Kip
Als je afgekoelde kip opnieuw verwarmt, verandert de eiwitsamenstelling. Hierdoor kan je spijsvertering in de war raken. Dus wil je kip opwarmen, dan moet zowel de binnen- als buitenkant van de kip minimiaal 75 graden zijn. Dit kun je alleen meten met een keukenthermometer, dus mocht je er nog geen hebben, dan is dit het moment om er eentje in huis te halen!
Eieren
Eierenkun je niet bewaren en opnieuw opwarmen. Weggooien is de meest verstandige keuze. Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die de eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is het ook niet goed voor je gezondheid. Er komen gifstoffen vrij die erg schadelijk voor je kunnen zijn.
Bladgroenten
Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie bevatten nitraat. Nitraat zelf is niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar wanneer je dezebladgroentenopnieuw opwarmt, kan nitraat in het lichaam omgezet worden in nitriet. Nitriet kan schadelijk zijn voor de gezondheid doordat het zuurstofgehalte in bloed verminderd kan worden.
Andere groenten die veel nitraat bevatten: rode bieten, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, waterkers, spitskool en venkel.
Restjes van afhaalchinees
Heb je gisteravond een Chinese rijsttafel laten bezorgen en staan er nog allemaal bakjes nasi, saté, bami en andere lekkernijen in de koelkast? Het Voedingscentrum adviseert om gerechten van Chinees-Indische restaurants nooit opnieuw op te warmen. De kans bestaat namelijk dat deze ook de bacterie bacillus cereus bevat. De bacterie kan via veel soorten eten voor besmettingen zorgen, maar het gebeurt relatief vaak door gerechten uit Chinees-Indische restaurants.
Lang voor christenen het kerstfeest claimden, vierden onze culturele voorouders, de Germanen, al een midwinterfeest rondom de kortste dag van het jaar, vaak op 21 december. Dit feest vierde de vruchtbaarheid van het land en herdacht de doden, maar was vooral het feest van het licht. In de achttiende eeuw waren mensen zeer bijgelovig en dachten ze dat kwade geesten en heksen konden worden weggehouden door glimmende voorwerpen en spiegels voor het raam en in huis te hangen. Geesten en heksen zouden namelijk geen spiegelbeeld hebben en zo herkend kunnen worden. Deze glimmende ornamenten werden daarom heksenballen genoemd. Er werd daarnaast gedacht dat vanwege de mysterieuze verbuiging van het licht, boze krachten werden afgeschrikt. Zodra een heks of boze geest de bal aanraakte, werd hij of zij gevangen in de heksenbal.
Slingers en fruit in de boom
In de negentiende eeuw nam het bijgeloof af en werden de ballen vooral als decoratie gezien. Voor de glas geblazen kerstbal ten tonele verscheen in 1831, werden er vaak papieren slingers, figuurtjes of fruit in de boom gehangen. Door de opkomst van de glasblazerij in Oost-Europa in de 19e eeuw kwam daar verandering in.
Ornamenten in de kerstboom
Inmiddels is er weer een verandering gaande. We hangen niet langer alleen kerstballen in de boom, maar ook veel ornamenten. Niet alleen gezellige sneeuwpoppen of autootjes, maar ook etenswaren en dieren zien we nu veel terug.
Aangenomen wordt dat de kerstboomtraditie die tegenwoordig over de hele wereld wordt omarmd, in de 16e eeuw in Duitsland is begonnen, dus het is geen verrassing dat daar nog steeds een aantal unieke gebruiken bestaan. Een daarvan is om ergens tussen de takken van de boom een augurk te verstoppen en een geschenk te geven aan het kind dat het vindt.
Sommigen beweren dat de traditie toch niet Duits is. Volgens een legende is de kerstaugurk ontstaan in Spanje, toen twee jonge jongens als gevangenen in een augurkenvat werden vastgehouden. De heldhaftige Sinterklaas redde de jongens en bracht ze weer tot leven.
Rolschaatsen (Venezuela)
In de Venezolaanse hoofdstad Caracas begeven zich elk jaar op kerstochtend grote groepen stedelingen op rolschaatsen naar de mis. De traditie is zo goed ingeburgerd dat veel straten van de stad vanaf 8.00 uur zijn afgesloten voor verkeer, zodat de schaatsende gemeente veilig naar de kerk kan. Er wordt zelfs gezegd dat kinderen slapen met de ene veter van hun schaats om hun teen gebonden, terwijl de andere schaats uit het raam bungelt, zodat hun vriendjes ze wakker kunnen maken met een vriendelijke ruk aan de veter.
Feestelijke sauna (Finland)
Veel huizen in Finland zijn uitgerust met een eigen sauna, en in de kersttijd wordt deze gezellige plek een heilige ruimte die wordt geassocieerd met lang overleden voorouders. Op kerstavond is het gebruikelijk om je uit te kleden en lang en respectvol in de sauna te gaan, waarvan wordt aangenomen dat het ook de thuisbasis is van de legendarische sauna-elf. Na de saunasessie trekken de Finnen naar de avondvieringen - terwijl de geesten van die voorouders hun plaats innemen in het borrelende water.
Befana de heks (Italië)
Vergeet de kerstman en 25 december als je in Italië bent, want alle 'echte' actie vindt plaats op de vooravond van 5 januari. Volgens de folklore bezoekt een oude vrouw genaamd Befana dan alle kinderen van Italië om hun kousen met snoep te vullen en cadeautjes achter te laten, dit tenminste als ze braaf geweest zijn.
De Yule Cat (IJsland)
Een van de meest unieke feestelijke tradities komt uit IJsland, waar naar verluidt een gigantische kat ronddwaalt in het besneeuwde landschap tijdens de kersttijd.
Traditioneel gebruikten boeren de Yule Cat als een stimulans voor hun arbeiders - degenen die hard werkten, kregen nieuwe kleren, maar degenen die dat niet deden, zouden worden verslonden door het gigantische katachtige beest.
Tegenwoordig is het voor iedereen in IJsland gebruikelijk om nieuwe kleding te kopen voor Kerstmis.
Niet nóg een jaar gourmetten met Kerst? Dit zijn lekkere en gezellige alternatieven
Kies een land als thema voor de avond
Een ander alternatief voor gourmetten is om een thema-avond van 1 land te organiseren. Denk aan een Italiaanse avond, Spaans, Mexicaans of Aziatisch. Een Italiaans menu met pasta, pizza of anti-pasti. Of kook verschillende soorten pasta’s en maak verschillende sauzen, zodat iedereen z’n eigen combinatie kan maken. Voor een Spaanse avond kunt u ook lekkere tapashapjes maken. Kleinere gerechtjes, waar iedereen de hele tijd van kan eten en gezellig om te delen met elkaar.
Ga pizzaatjes bakken in plaats van gourmetten
Gaat u normaal gesproken gourmetten, maar wilt u nu iets anders? Maar wel dat iedereen bezig is om zijn of haar eten klaar te maken? Kies dan eens voor de pizzarette of voor een (kaas)fondue. Een pizzarette is een apparaat wat u op tafel zet, waar u kleine pizzaatjes in kunt bakken. Het is eigenlijk een kleine pizza-oven. Zet op tafel alles wat op de pizza kan, zo kan iedereen naar eigen smaak iets lekkers maken
Een stamppotbuffet in plaats van gourmetten
Maar een avond kan ook eens gezellig zijn met elkaar. Maak verschillende stamppotten en zet ze klaar als een buffet. Zo kan iedereen de stamppot kiezen die hij of zij lekker vindt. Met verschillende soorten (vegetarische) rookworsten of gehaktballen. Een goede jus erbij, zilveruitjes en spekjes en het feest is compleet. Zo is er net zoals bij gourmetten keuze voor iedereen.
Kies voor de winterbarbecue
Wat met een groepje familie of vrienden ook gezellig kan zijn, is een winterbarbecue. Een soort gourmetten dus eigenlijk wel. Maar dan toch even anders. Met een kachel buiten en een pot met glühwein of warme chocolademelk. Jullie kunnen kiezen voor een groot braadstuk, wat langere tijd op de barbecue moet liggen. Maar wie niet te lang in de kou wil staan, is beter af met vlees dat snel gaar is. Als toetje kunnen eventueel nog marshmallows geroosterd worden op de barbecue of bij de kachel.
Dit is waarom de kerstman door de schoorsteen komt
De figuur van de kerstman is gehuld in magie en mysterie: hij rijdt door de nacht op een slee getrokken door rendieren, hij maakt speelgoed op de noordpool met de hulp van elven en hij komt elk jaar door de schoorsteen om cadeaus af te leveren bij miljoenen gezinnen. Maar waarom komt hij niet gewoon door de voordeur?
De legende van de kerstman, die gebaseerd is op de christelijke bisschop Sint-Nikolaas (onze Sinterklaas), is eeuwen geleden ontstaan, maar de moderne opvatting van de kerstman – de zwaarlijvige bompa met lange witte krulbaard die door de schoorsteen op bezoek komt – kreeg pas vorm in de negentiende eeuw.
Washington Irving is verantwoordelijk voor ons huidig beeld van de kerstman: in zijn boek ‘Knickerbocker’s History of New York’ uit 1809 beschrijft de Amerikaanse schrijver en historicus de figuur van Sint-Nikolaas als “een man die vrolijk over de boomtoppen en daken rijdt, en daarbij cadeaus door de schoorstenen van zijn lievelingetjes gooit”.
Maar Irving zoog het idee van cadeaus door de schoorstenen gooien niet uit zijn duim. Het concept dateert uit de 15e eeuw: toen heerste het wijdverspreide geloof – en de angst – dat heksen door objecten heen konden lopen, waardoor ze elk huis moeiteloos konden binnendringen. Om het bijgelovige volk iet of wat geruster te stellen schreven Heinrich Kramer en Jacob Sprenger in 1486 het standaardwerk ‘Malleus Maleficarum’ – beter bekend als ‘De Heksenhamer’: een handboek over hekserij waarin de auteurs uitlegden dat heksen via schouwen of vensters het huis binnenkomen, en dus niet eender welk gebouw zomaar konden betreden.
Sindsdien is de schouw een vertrouwd symbool geworden binnen de Europese folklore als verbinding van de aardse met de bovennatuurlijke wereld. In verschillende Europese culturen komen diverse (goedaardige) wezens voor in mythes en legendes die woningen binnenkomen via de schouw. Zo ook dus in de legende van Irving. Het feit dat zijn beeld van de kerstman ingang vond in de westerse wereld is ook deels dankzij het populaire gedicht van ene Clement C. Moore uit 1822: ‘A Visit from Saint Nicholas’, dat geïnspireerd was op het boek van Irving.
De eerste kerstzegel zou in 1898 gemaakt zijn door de Canadees William Mulock. Hij wilde graag een postzegel voor overzeese gebiedsdelen uitbrengen met een speciaal tarief. Wel moest de postzegel eerst goedgekeurd worden door Koningin Victoria. Op 9 november zou de postzegel uitgebracht worden, op de verjaardag van de Prince of Wales. Mulock stelde voor dat de postzegel een eerbetoon zou zijn aan de prins. De koningin zou nukkig geantwoord hebben: ‘Welke prins?’ Ze vond het duidelijk niets dat een ander lid van het koningshuis de eer kreeg en daarom antwoordde Mulock: ‘De prins van de vrede!’ waarmee hij naar het kindje Jezus verwees. Daarom staat er op deze postzegel ‘Xmas 1898’, waardoor het opeens een kerstzegel werd.
De traditie van de maretak
Het is een oude traditie dat als je met iemand onder de maretak staat, je diegene mag zoenen! Deze gewoonte komt uit Scandinavië. Als vijanden elkaar tegenkwamen in het bos en onder de maretak stonden, moesten ze een wapenstilstand houden. De maretak, ook wel mistletoe genoemd, staat voor liefde en vrede, dus dit past natuurlijk heel goed bij kerst!
Mexicaans bijgeloof tijdens kerst
Wist je dat je volgens de Mexicanen een rode onderbroek moet dragen als je een nieuwe liefde wilt in het nieuwe jaar? Ook geloven ze dat een gele onderbroek staat voor financiële voorspoed en wit ondergoed voor een goede gezondheid!
Waar is engelenhaar van gemaakt?
Vroeger was engelenhaar mateloos populair als versiering in de kerstboom! Engelenhaar wordt gemaakt van glasvezel of lametta, een soort metaal. Niet zo gek dus dat engelenhaar kan prikken op je huid. Engelenhaar wordt tegenwoordig nog maar weinig gebruikt voor in de kerstboom.
Blaren kunnen behoorlijk wat roet in het eten gooien tijdens een lange wandeling of leuke citytrip. Smeer daarom voordat je de stevige stapper aantrekt om te wandelen wat uierzalf op je voeten. De uierzalf voorkomt het ontstaan van blaren. Overigens kan uierzalf ook verlichting bieden als je al een blaar hebt. Let wel op: als het zo heet is dat de mussen van het dak vallen, kun je beter geen uierzalf op je voeten smeren. Het vet in uierzalf kan zweetvoeten namelijk verergeren.
Laat je leren bank weer glanzen
Als je leren bank niet meer glanst, kun je dit verhelpen met wat uierzalf. Smeer je bank in met wat uierzalf en laat de crème even intrekken.Maak je bank daarna schoon met een katoenen doek en de bank glimt weer als nieuw.
Voorkom haarverfvlekken
Verf je zelf altijd je lokken en is het weer tijd om je haar te kleuren? Smeer dan eerst wat uierzalf bij je haargrens en op je nek. Mocht je toch met de haarverf knoeien, dan kun je de vlek na het verven makkelijk van je gezicht afvegen.
Wallen verminderen
Heb je regelmatig last van wallen? Smeer dan voor het slapengaan wat uierzalf onder je ogen. Dankzij het vet in de crème zul je de volgende dag minder last hebben van wallen. Let wel op dat je de zalf niet te dicht bij je ogen smeert.
Hydrateer je lippen
Uierzalf werkt verzorgend, helend en beschermend. Als je last hebt van droge lippen, kun je daarom ook een beetje zalf op je lippen smeren. Voor je het weet zijn ze weer zacht.
Helpt tegen acne
Heb je regelmatig last van puistjes? Dan is uierzalf wellicht de oplossing voor jou. De zalf kan acne bestrijden, omdat het licht ontsmettend en verzorgend werkt. Als je last hebt van ernstige acne kun je echter beter een dermatoloog of schoonheidsspecialist raadplegen.
Gooi wasmachine poeder in jouw toilet en kijk wat er gebeurt
Het is algemeen bekend dat we in ons hectische leven constant zoeken naar handigheden die ons tijd en moeite besparen. Dit geldt ook voor het huishouden; iedereen heeft wel eens te maken met schoonmaakklusjes die we liever uitstellen. Stel je eens voor dat je een trucje ontdekt waarmee je toilet blinkt zonder dat je een hand uitsteekt naar een borstel of schadelijke schoonmaakmiddelen. Klinkt goed, toch?
Nu denk je waarschijnlijk: “Waspoeder, dat is toch voor de kleding?” Jazeker, maar deze kleine korrels zijn multifunctioneel! Verscholen in dit wasmiddel bevinden zich grondige reinigingskrachten die ook wonderen verrichten als het gaat om het opfrissen en ontvlekken van je toilet. En het mooiste is, deze methode is zo eenvoudig dat je je afvraagt waarom je hier niet eerder aan gedacht hebt.
Tegenwoordig is de eindejaarsperiode nog een van de enige momenten in het jaar waarop we de tijd nemen om een postkaartje te sturen. Maar aan het aanbod in de winkelrekken zal het alvast niet liggen. De mogelijkheden zijn vast eindeloos, van glimmend over lawaaierig tot ecologisch verantwoord. Maar wanneer begon die kerstkaartjesgekte nu eigenlijk?
Tegenwoordig wordt het leeuwendeel van de kerstkaartjes digitaal ontworpen, maar in 1843 – toen de eerste kerstkaart werd verstuurd – was dat nog niet het geval. Het eerste kerstkaartje ooit verstuurd is op dit moment te bewonderen in het Charles Dickens Museum in Londen en is een kunstwerkje op zich.
‘A Christmas Carol’
De kaart werd ontworpen door Henry Cole en geïllustreerd door John Callcott Horsley, in hetzelfde jaar waarin Charles Dickens’ boek ‘A Christmas Carol’ verscheen. Er werden destijds 1.000 exemplaren geprint en daar blijven er nu nog 21 van over. De met de hand ingekleurde kaart toont een familie die geniet van een kerstmaaltijd en de tekst ‘A merry Christmas and a happy new year to you’. Behalve de ingekleurde kaart kan je in het museum ook de proefdruk van Cole bewonderen. Heb je het dezer dagen druk met kerstkaartjes schrijven, dan weet je nu wie je daarvoor mag bedanken
Het is een hardnekkig gerucht dat de kerstman uit de koker komt van de marketingafdeling van Coca-Cola. Het frisdrankmerk gebruikt Santa al sinds 1933 in reclames, maar daarmee was het niet de eerste. De kerstman bestaat al sinds het begin van de negentiende eeuw. Cartoonist Thomas Nast voegde in 1870 de meest bekende kenmerken toe aan de rondbuikige oude man, die op de Noordpool woont en in 1923 was er al een ander drankmerk dat de kerstman in commercials gebruikte.
Jingle Bells
Jingle Bells staat zeker in de top vijf van bekendste kerstliedjes. Toch gaat het eigenlijk helemaal niet over kerstmis. Het is geschreven door James Pierpont in 1857. Hij noemde het ‘One Horse Open Sleigh’. Het gaat over Thanksgiving en de winter in het algemeen.
De drie wijzen
Drie wijzen uit het oosten? De koningen die Jezus bezochten in de stal, waren mogelijk helemaal niet met zijn drieën. Dat staan in elk geval niet in de bijbel. Ze kunnen net zo goed met zijn tienen zijn geweest. Omdat ze goud, wierook en mirre meenamen, gaan we er vanuit dat ze met zijn drieën waren, maar dat hoeft helemaal niet.
Geboorte van Jezus
Data zijn niet de sterkste kant van de bijbel. Volgens schattingen is Jezus niet geboren op 25 december maar ergens in maart en ook niet in het jaar nul, maar rond het jaar vijf of zes voor Christus.
Heidense feestdag
Als Jezus dan niet is geboren op 25 december wordt er vanuit gegaan dat de dag verwijst naar een Heidense feestdag, Saturnalia om precies te zijn. Dit feest werd echter gevierd op 17 december. De oude Romeinen vierden op 25 december wel Sol Invictus, maar ze hadden in die tijd zo ongeveer om de dag een feestdag en Sol Invictus heeft verder weinig met kerst te maken.
De ui, ook wel ajuin of siepel genoemd, is een veel gebruikte groente. Ze hebben rauw een heel sterke geur die vermindert bij verhitting. Zodra we het mes in de ui zetten, komen er enzymen en gassen vrij. Tijdens dat proces worden er zwavelverbindingen gevormd en kom het gas propaanthial-S-oxide vrij. En als dat gas irriteert onze oogzenuwen waardoor we gaan tranen. Op zich een goede reactie van onze ogen, maar wel een vervelende als u aan het snijden bent. Het belemmert het zicht en dat is niet handig met een mes in de handen.
Uien snijden (zonder tranen):
Leg de uien voor u ze snijdt een tijdje in de koelkast of vriezer. De kou zorgt dat er minder gas vrijkomt.
Adem tijdens het snijden door de mond en niet door de neus. In de mond wordt de zwavel afgebroken door het vocht in onze mond. Helemaal goed om van tevoren een glas water te drinken, dan is de mond goed vochtig.
Gebruik een scherp mes. Met een scherp mes glijdt u beter door de ui en snijdt u minder stuk van de ui en komen er dus ook minder gassen vrij. Maak het mes daarnaast vochtig, dat breekt het gas.
Niet alleen het mes vochtig maken helpt, ook de handen en polsen voor het snijden nat maken helpt.
Snijd de uien naast een pan kokend water. De gassen gaan naar het vocht wat van de pan afkomt. U zou ook de kraan kunnen laten lopen, maar dat is zonde van al het water.
Misschien niet heel voor de hand liggend, maar een brandende kaars kan ook verlichting geven. De zwavel wordt door de kaars opgebrand voor het onze ogen bereikt.
Baasjes opgelet! Dierenbescherming waarschuwt voor giftige kerstboom
Misschien toch maar kiezen voor een kunstboom...
Over het algemeen vinden honden enkattende kerstboom machtig interessant. Al dieflikkerende lichtjesen mooie vormen. Toch kan je je huisdier beter uit de buurt houden van dit vrolijke kerstversiersel. Het is namelijk heel gevaarlijk voor ze en ze kunnen er heel erg ziek van worden.
“Heb je een afgezaagde kerstboom? Zorg dan dat je hond of kat niet uit het water kan drinken waar de boom in staat. Dit kan diarree, braken, maag-darmproblemen maar ook problemen met het zenuwstelsel veroorzaken.” Het vocht dat uit de boom komt is giftig voor huisdieren. Dit zit niet enkel in de stam, maar ook in de naaldjes. Ook daar kunnen huisdieren ziek van worden. De naaldjes zijn niet enkel gevaarlijk door het sap wat erin zit; ze zijn ook heel scherp. Als je kat of hond deze binnenkrijgt kan dat in het ergste geval gaatjes maken in de slokdarm met alle gevolgenvandien.
De dierenbescherming waarschuwt nu om de kerstboombak af te dekken met wat folie of een zeiltje. Daarbij is het ook belangrijkomde omgeving van de kerstboom goed schoon te maken, zodat je huisdier geen naaldjes binnen kan krijgen. Zo kan mens en dier allebei genieten van een veiligekerst.
Waarom je vanaf nú keukenpapier op je kasten moet leggen
Bij een wekelijkse of dagelijkse schoonmaakbeurt worden de hoge oppervlakken vaak overgeslagen, omdat je er niet goed bij kunt én omdat dingen die boven je ooghoogte zitten nu eenmaal vaak worden vergeten. Toch kun je maar beter wel regelmatig dit soort oppervlakken schoonmaken, want zo’n dikke stoflaag is allesbehalve gezond.
Hack met keukenpapier
Om hetafstoffeneen stuk makkelijker te maken, hebben wij een handige tip voor je gevonden. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een rol keukenpapier. Zorg ervoor dat je eerst het oppervlak schoonmaakt met een nat doekje en bedek het schone oppervlak vervolgens met wat vellen keukenpapier. Zorg ervoor dat alles goed aansluit, zodat er geen open oppervlakken overblijven. De laag stof die zich normaal gesproken op de kast vormt, zal vanaf nu op het keukenpapier liggen.
Niemand die het ziet
De eerstvolgende keer dat je aan het schoonmaken bent, hoef je alleen maar de vellenkeukenpapierte vervangen door schone vellen. Je zal zien dat het daaronder dan nog helemaal schoon is. En ook niet onbelangrijk: omdat de oppervlakken hoog zijn, hoef je niet tegen lelijke vellen keukenpapier aan te kijken; het zal niemand opvallen!
Trek je je vriezer open, zijn de aardbeien voor in je smoothie compleet gehuld in een laag ijs. En je doperwtjes zie je door de hoeveelheid bevroren water haast niet meer. Je hebt er vast wel eens last van gehad: vriesbrand.
Brood met vriesbrand
Vriesbrand in brood?Dan kun je er altijd nog deze zalige recepten mee maken.Je behandelt het brood met vriesbrand gewoon als ‘oud’ brood. Tosti's, wentelteefjes, broodpudding, croutons of als bindmiddel voor gehaktballen... hartstikke lekker én je gaat verspilling tegen. Dat scheelt weer centen.
Fruit met vriesbrand
Voor een smoothie maakt het niet uit of je fruit is aangetast door vriesbrand, en je zou er ook een jam of gelei van kunnen maken. Lekker in de yoghurt of de broodpudding die je van je brood met vriesbrand hebt gemaakt. Of verwarm het aangetaste fruit kort in de magnetron (eventueel met een schepje suiker) en serveer bij pannenkoeken. Mmmm!
Groenten met vriesbrand
Omdat je diepvriesgroenten zelden rauw eet, zul je er na bereiding weinig van merken als delen ervan zijn aangetast door vriesbrand. Het kan de smaak wel enigszins beïnvloeden, maar ineen soepjegecombineerd met andere groenten proef je daar niks meer van!
Vlees met vriesbrand
Tenzij het om stoofvlees gaat, is het beter om de aangetaste stukken weg te snijden na het ontdooien en het vlees dan als gebruikelijk te verwerken.
Voorkomen
Uiteraard is voorkomen een stuk beter dan genezen, dus hoe voorkom je vriesbrand? Verpak je etenswaren luchtdicht voor je ze in de vriezer stopt, bijvoorbeeld in een bakje dat je goed kunt afsluiten of een zakje waaruit je overtollige lucht duwt voordat je het sluit. Laat je eten ook goed afkoelen voor je het invriest. Zo voorkom je waterdamp en ijsvorming.
Deze zeldzame orchideeën lijken op aapjes wanneer ze bloeien
De “apensoort” werd in 1978 gedoopt door botanicus Carlyle A. Lueren. Dracula simia vertaalt zich naar “kleine draak aap”, verwijzend naar zijn lange slagtandachtige bloembladen. Ondanks de duidelijke gelijkenis met apen zijn de bloemen eigenlijk geurig met de geur van een rijpe sinaasappel.
Deze exotische bloemen gedijen in diepe schaduw, houden van vochtigheid en, in tegenstelling tot wat men zou denken, geven de voorkeur aan koude temperaturen. Denk je eraan om er zelf een te kweken? Welnu, voordat je begint, zijn hier de feiten:
Het is inderdaad mogelijk om online verkopers te vinden die Dracula-zaden verkopen. Wees echter gewaarschuwd dat het kweken van deze zaden niet wordt aanbevolen voor beginners in orchideeën. Apenorchidee-zaden zijn bijna als stof en vereisen gespecialiseerde zorg om goed te kunnen groeien. Zelfs onder optimale omstandigheden duurt het drie tot acht jaar voordat ze bloei-klaar zijn.
Als je denkt dat je over de kennis en de juiste omgeving beschikt, zijn dit enkele Dracula-orchideeën die gemakkelijker te kweken zijn: Dracula erythrocheate, Dracula bella en Dracula cordobae. Zorg er wel voor dat je zaden koopt bij een betrouwbare dealer, aangezien er veel oplichters zijn die online apenorchidee-zaden adverteren.
Dingen die je absoluut niet door de gootsteen moet spoelen
Koffiedik
Koffiedik – het restproduct van je gemalen koffie uit een koffiefilter of espressoapparaat – lijkt onschuldig, maar kan in combinatie met water flink gaan klonteren in je leidingen. Gooi koffiedik dus altijd in de afvalbak. Verwijder eventuele koffieresten met keukenpapier voordat je het filter of de uitklopbak afspoelt.
Rijstkorrels
Restjes rijst die tijdens de afwas in de gootsteen belanden, kunnen je leidingen ernstig verstoppen. Rijst heeft een sterke waterabsorberende werking en zwelt tot vier keer zijn grootte. Gevolg? Een kleverige massa die zich vastzet in je afvoer. Gooi achtergebleven rijstkorrels – gekookt en ongekookt – gewoon in de prullenbak.
Eierschalen
Dun en broos als ze zijn, kunnen eierschalen toch een hardnekkig probleem veroorzaken in je leidingen. Door het membraan aan de binnenkant blijven de schalen plakken, vooral als ze nat worden, waardoor andere afvalresten gemakkelijk blijven hangen en de afvoer verstopt raakt. Het beste is om ze direct in de afvalbak te gooien.
Vezelige groenten
Aardappelschillen, wortelschillen, stukjes maïs en asperges zijn erg vezelig en lossen niet op in water. In plaats daarvan blijven ze in de afvoer hangen, waar ze zich kunnen ophopen en voor verstoppingen zullen zorgen. Gooi deze groenteresten liever in de prullenbak of op de composthoop.
Wanneer zijn we eigenlijk massaal deodorant gaan gebruiken?
Gewend aan je eigen geur
Je eigen geur ruik je vaak niet, omdat deze voor je hersenen geen nieuwe informatie bevat. Je bent zo gewend aan je lichaamsgeur, dat je die zelf vaak helemaal niet meer opmerkt. Een mooi voorbeeld hiervan is een boer, die niets meer ruikt van de mestgeur die in zijn stallen hangt. En wanneer je langere tijd in een parfumwinkel werkt, zul je nog maar weinig merken van de typische, zoete damesgeurtjes. Dit proces van wennen aan geuren heeft een naam: olfactieve vermoeidheid.
Steeds meer persoonlijke hygiène
In de periode van kolonisatie kwamen de Europeanen erachter dat andere volken, zoals Indianen en Japanners, zich wél wasten (in tegenstelling tot zijzelf). In de loop van de tijd werd het daarom ook in de westerse wereld steeds normaler om je bezig te houden met persoonlijke hygiëne. Op zich een positieve ontwikkeling, maar niet zonder nadeel. Het is namelijk zo dat wanneer je jezelf vaker wast, er juist ook sneller weer nare luchtjes uit je oksels komen.
De revolutie van deo
In 1888 werd de eerste deodorant op de markt gebracht, genaamd ‘Mum’. Dat was niet de deo zoals wij ‘m nu kennen. Het zag er meer uit als een soort harde crème. Deze was gebaseerd op zink, het stofje dat aroma’s kan absorberen. Het moment dat we echt allemaal deo in ons hygiëneritueel verwelkomden, was echter een hele tijd later. Pas na de Tweede Wereldoorlog werd het echt normaal om jezelf op te frissen met een roller of spuitbus, mede te danken aan tv-reclames over meisjes die door hun zweetgeur geen vriendje konden krijgen.
Tegenwoordig onmisbaar
Hoe meer mensen gebruikmaakten van de opfrisser, hoe meer mensen die dat niet deden uit de toon vielen met hun zweetgeur. Met als gevolg dat we overgevoelig zijn geworden voor onze eigen lichaamsgeur en deo daardoor onmisbaar is in onze dagelijkse routine. Weten we dat ook weer!
Ontdek de kracht van pindakaas: redenen om het elke dag te eten
Bloeddruk op peil houden:Pindakaas zit vol eiwitten, vezels, magnesium en kalium, voedingsstoffen die een positief effect hebben op je bloeddruk. Controleer altijd het etiket en kies voor de soort die geen toegevoegd zout bevat.
Gezondheid van de hersenen:Het eten van pindakaas kan de hersenactiviteit en het geheugen stimuleren. Het bevat voedingsstoffen zoals vitamine E, zink, magnesium en niacine, die belangrijk zijn bij het voorkomen van cognitieve achteruitgang.
Spierherstel:Pindakaas is rijk aan eiwitten, die het lichaam nodig heeft om spieren te herstellen en op te bouwen na een zware training.
Voordelen tijdens zwangerschap:Pindakaas helpt het risico op neurale buisdefecten bij baby’s te verminderen vanwege de rijke bron van foliumzuur.
Betere slaap:Pindakaas is rijk aan tryptofaan, dat de slaap en serotonine bevordert. Daardoor kan het je helpen om meer ontspannen en dieper te slapen.
Scheur een vel keukenpapier af, vouw deze dubbel en stop het in het bakje
Doe de deksel op het bakje en schud er één minuut mee
Doe het deksel weer open, spoel het bakje af en het is weer helemaal schoon!
Pasta niet te lang bewaren
Wist je dat je gekookte pasta maar twee dagen kunt bewaren? Als je het te lang in de koelkast laat staan, bestaat de kans dat je erziek van wordt. Voordat je jouw favoriete gerechten verdeelt in allerlei bakjes, is het goed om vooraf even te checken hoelang je de gerechten eigenlijk kunt bewaren.
Zout wordt al sinds de oudheid gebruikt voor het bewaren van allerlei voedingsmiddelen en om hun natuurlijke smaak te versterken, maar het is ook erg nuttig buiten de keuken, ter ondersteuning van ons welzijn, maar ook voor het schoonmaken van het huis. Zout is altijd aanwezig in de voorraadkast en daarom ook beschikbaar als vervanger voor meer klassieke schoonmaakmiddelen. Vooral in de keuken is zout erg nuttig om oppervlakken schoon en hygiënisch te houden, vaak in combinatie met andere natuurlijke middelen.
Er zijn twee belangrijke voordelen die het gebruik van zout in de koelkast je kan geven:
het absorbeert overtollig vocht, wat zorgt voor een betere werking van het apparaat en een gezondere omgeving voor het voedsel;
het elimineert onaangename geuren die binnen kunnen ontstaan en voorkomt dat ze op andere voedingsmiddelen terechtkomen en hun smaak veranderen.
Je kunt deze truc heel eenvoudig toepassen door 3 eetlepels fijn zout in een plastic of keramisch schaaltje te doen en het in de koelkast te laten staan; voor een nog effectiever resultaat kun je meerdere bakjes plaatsen, één op elk schap van je koelkast, om onaangename geuren sneller te elimineren op de plek waar ze zijn ontstaan.
De uitvinder van de pannenkoek verdient een standbeeld: het gerecht bestaat al vele eeuwen en gaat nog zeker eeuwen mee.
Toch zullen we nooit weten wie de eerste pannenkoek bakte. Daarvoor is het gerecht te eenvoudig. Iemand warmde ooit een mix van meel, water en eieren op boven een vuurtje. En voilà: de pannenkoek was geboren.
Mensen van over de hele wereld eten pannenkoeken
Pannenkoeken worden over de hele wereld gebakken. Soms in hartige vorm, zoals in Afrika, soms in zoete vorm, zoals in België en Nederland. Er zijn veel varianten van de pannenkoek, die allemaal hun eigen geschiedenis hebben.
In Rusland heb je blini’s, pannenkoekjes van boekweitmeel met een hartige vulling. In Frankrijk heb je de crêpe, in Duitsland dePfannkuchen. Naar verluidt was de pannenkoek (de Franse versie dan) het favoriete gerecht van Lodewijk Napoleon, koning van Nederland en de jongere broer van de beroemde keizer.
Het oudste recept voor pannenkoeken komt uit 1439
Het oudste geschreven recept voor pannenkoeken is terug te vinden in een kookboek uit 1439. Maar pannenkoeken zijn dus veel ouder. Voedselhistorici zijn het er over eens dat ze in elk geval al sinds de Romeinse tijd bestaan en waarschijnlijk al sinds de steentijd. Ook toen waren meel, water en eieren voorhanden. Pannenkoekenmix, misschien wel de belangrijkste pannenkoek-innovatie, is uitgevonden in 1889 in de VS.
Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?
Bij aanvang van het bakken, weet je een ding al zeker: de eerste pannenkoek mislukt. Waarom gaat dat altijd fout?
Omdat ’t Pannekoekhuis Hoenderloo in 2011 het NK pannenkoeken bakken won, denken we voor het antwoord op deze vraag bij kok Edwin Veneman aan het goede adres te zijn. Volgens hem moet je een pan exclusief voor pannenkoeken gebruiken en hem nooit met zeep afwassen. Heet water is voldoende. Verder moet de pan niet te warm zijn als je begint met bakken, en doe je er goed aan je baksel pas om te draaien als de bovenkant gestold is.
Toepassingen van Maizena waar je waarschijnlijk geen idee van had
Maak je ramen hiermee schoon
Je kunt ook je ramen schoonmaken met Maizena door een theelepel hiervan aan je sopje toe te voegen en dit vervolgens goed te mengen. Daarna hoef je enkel je ramen te poetsen zoals gewoonlijk om onmiddellijk het schone resultaat te zien.
Verwijder al je vetvlekken
Ook is Maizena handig om vetvlekken uit je meubilair of tapijt te halen. Wanneer je een theelepeltje van dit goedje op de vlek legt en ongeveer 20 minuten wacht, zal het zijn ingetrokken. Vervolgens hoef je enkel de vlek op te zuigen om je tapijt bijvoorbeeld als vanouds te krijgen.
Poets je hout op hiermee
Wanneer je over antieke houten meubels beschikt, kun je maizena gebruiken om je meubelstukken hun glans terug te geven. Je hoeft het enkel op het meubilair de wrijven en dit een kwartiertje in te laten trekken. Vervolgens veeg je het poeder weer van de meubelstukken af om weer een mooie glans te zien.
Kleding dat extra zacht wordt
Ook kun je extra zachte kleding krijgen met Maizena. Vul je spuitfles met ongeveer 500 milliliter water en voeg daarna een eetlepel van deze poeder toe. Nadat je het mengsel goed hebt geroerd, spuit je het maizena water over al je kledingstukken heen. Vervolgens hoef je enkel je kleding te strijken om een super zachte textuur te krijgen.
Geen groene vingers? Dan is de marimo moss ball ideaal
Marimowatte?
Vergis je niet in de naam, de 'moss ball' (Cladophora aegagropila) bestaat niet uit mos maar is daarentegen een zeldzaam levende algensoort. Hij groeit op de ondiepe bodem van Lake Akan en rolt en stuitert daar wat rond door de bewegingen van het water. Hierdoor behoudt hij zijn bolvorm. De naam Marimo betekent dan ook stuiterende waterplant.
Verzorging
Ondanks dat de moss ball in Japan groeit kan ook jij deze algenbal in huis halen. De bal is gewend om door de meren te rollen en dus is het ten eerste noodzakelijk 'm in water te houden, maar ook om hem af en toe voorzichtig rond te rollen om zijn vorm te behouden.
Verder is de verzorging heel eenvoudig. Het algenballetje heeft maar weinig licht nodig, dus plaats hem vooral niet op een zonnige plek. Daarnaast is de bal eens in de twee weken toe aan vers, koud (kraan)water. Tijdens warme zomerdagen zal het water sneller verdampen. In dat geval is het raadzaam om het water elke week te verversen. Met de juiste verzorging gaat de moss ball wel meer dan 100 (!) jaar mee.
Als jouw Marimo geen mooie groene kleur meer heeft dan kan het zijn dat hij ziek is geworden. Dit is in de meeste gevallen ook gemakkelijk op te lossen. Een bruine kleur geeft aan dat het balletje meer beweging nodig heeft en toe is aan een schoonmaak. Spoel de bal voorzichtig onder water en ververs de kom. Indien nodig kun je nog wat zout toevoegen aan het water. Lichte plekken op de bal betekenen vaak dat de bal te veel licht of zon heeft gehad. Hier is de moss ball natuurlijk niet dol op, dus zet hem in dat geval op een donkerder plekje.
Zelfs wanneer een deel van de bal zwart van kleur is, valt hij nog te redden. In dit geval knip je de zwarte stukken gewoon weg en rol je het gezonde deel weer tot een kleinere bal. Wacht hier alleen niet te lang mee, want het balletje is dan aan het afsterven.
Vaak last van ijsvorming in jouw vriezer? Met deze slimme truc krijg je het er voortaan heel gemakkelijk uit!
Het vergt veel tijd en energie om een vriezer te ontdooien die vol zit met ijs. Het lijkt een eindeloze taak om alles te laten smelten. Dankzij deze handige truc vind je het geen bezwaar meer om deze taak uit te voeren.
Nadat de vriezer volledig leeg is gemaakt, hoef je slechts één ding te doen, en dat is bakspray gebruiken. Inderdaad, je leest het goed: bakspray!
Het kost doorgaans veel tijd en inspanning om de vriezer te ontdooien, maar als je de binnenkant van de vriezer inspuit met bakspray, schuift het ijs veel gemakkelijker weg. En wat nog beter is: deze truc werkt niet alleen in de keuken. Ligt er buiten sneeuw of ijs? Probeer dan bakspray op je autodeuren aan te brengen. Dit voorkomt dat ze bevriezen en dicht blijven zitten!
Met deze simpele truc hoef je nooit meer bosui te kopen!
Vanaf vandaag hoef je niet langer te winkelen voor lente-uitjes. Het enige wat je nodig hebt, zijn een paar essentiële benodigdheden die je waarschijnlijk al in huis hebt. Begin met een glas water en de onderste delen van een paar lente-uitjes, waar de wortels zich bevinden.
Koop eerst een bosje lente-uitjes bij je lokale winkel. Zodra je ze hebt gesneden en in je maaltijden hebt verwerkt, hou dan altijd het onderste deel van de ui over, inclusief de wortels. Deze delen vormen de basis voor jouw nieuwe voorraad!
Vul een glas met een beetje water en zet de onderste delen van je lente-uitjes erin, met de wortels naar beneden. Plaats vervolgens het glas op een zonnige plek, bijvoorbeeld op de vensterbank. Ververs het water regelmatig om een schone en gezonde groeiomgeving te behouden.
Binnen een tijdsbestek van slechts twee weken zul je verbaasd staan over het resultaat. Nieuwe stengels zullen uit de wortels ontspruiten en groeien met een verrassende snelheid. Elke dag zul je zien dat je uitjes groter worden. Het mooiste van alles? Deze bosuitjes kosten je vanaf nu helemaal niets meer!
Bonustip: zelf bleekselderij en prei kweken
Ben je ook gek op bleekselderij en prei? Dan bof je! Want de bovenstaande tip werkt ook heel goed bij deze twee groenten. Met de prei gebruik je ook het kontje. Voor bleekselderij heb je alleen het hart nodig.
Dit is waar je het randje van je koffiefilter eigenlijk voor hoort te gebruiken, nooit geweten!
Veel mensen beginnen hun dag met een kop koffie gemaakt met een Nespresso, Dolce Gusto of Senseo-apparaat. Hoewel dit lekker is, ervaren anderen niets beter dan een ouderwets goede filterkoffie.
Wanneer je filterkoffie wilt maken, dien je een koffiefilter te hebben dat het koffiedik eenvoudig van de rest van de koffie kan scheiden. Dit koffiefilter werd door de huisvrouw uit Dresden genaamd Melitta Bentz uitgevonden op acht juli in het jaar 1908. Tevens vroeg ze deze dag voor haar ontdekking een patent aan. De inspiratie voor dit idee kwam doordat ze erg gefrustreerd raakte over alle koffiedik dat zich in haar kopjes bevond.
Daarom heeft ze een filter van papier bedacht. Deze werd gemaakt van vloeipapier dat kwam vanuit een van haar zoons schriften. Dit papier legde ze in een schaal van metaal waarin enkele gaatjes door haar waren geprikt. Wanneer ze ineens complimenten kreeg van haar vriendinnen, besloot ze om een patent hiervoor bij een instelling aan te vragen en begon ze later dat jaar haar eigen bedrijf. Op deze unieke wijze werd het koffiefilter dus geboren.
Veel mensen stoppen het koffiefilter gewoon in hun koffiezetapparaat op een manier alsof het te groot hiervoor is. Dit is echter niet zo; in feite doen we dit allemaal namelijk verkeerd. Heb je wel eens nagedacht wat de reden is dat er op je koffiefilter een randje met een ribbel zit?
Dat randje is er om het filter te vouwen zodat het past in het koffieapparaat. Dit staat meestal op de achterkant van je koffiefilter verpakking uitgelegd, echter besluit men om dit meestal te negeren. Niemand wil hier immers tijd of aandacht aan besteden. Maar vanaf nu past jouw koffiefilter altijd op een perfecte manier in een koffiezetapparaat. Dat is zeker iets om te vieren! Begin daarom nu met het maken van filterkoffie op de juiste manier zodat je er nog meer van kunt genieten.
Waarom je deze voedingsmiddelen moet vermijden bij medicijnen!
Neem bijvoorbeeld medicijnen voor hoge bloeddruk of cholesterol. Als je deze slikt, is het verstandig om grapefruits en grapefruitsap links te laten liggen. Grapefruit bevat naringin, wat de kenmerkende bittere smaak veroorzaakt. Dit stofje kan echter ook de werking van enzymen in je darmen verstoren, wat de effectiviteit van je medicatie ernstig kan verminderen. Er wordt zelfs beweerd dat deze combinatie dodelijk kan zijn.
Gebruik je bloedverdunners? Dan zijn spinazie en boerenkool voedingsmiddelen die je moet vermijden. Deze groenten bevatten veel vitamine K, wat juist zorgt voor bloedstolling – precies de werking die je met bloedverdunners probeert tegen te gaan. Het is dus cruciaal om je vitamine K-inname in toom te houden om de werkzaamheid van de bloedverdunners te behouden.
Bij antidepressiva, vooral die met de werkzame stof tranylcypromine, moet je oppassen met ‘stinkkaas’ zoals camembert en brie, evenals rauwe ham en salami. Deze voedingsmiddelen kunnen je bloeddruk instabiel maken, wat tot ernstige gezondheidsproblemen kan leiden.
Ook bij antibiotica moet je goed opletten, met name als het om caffeine gaat. In combinatie met bepaalde antibiotica kan cafeïne zorgen voor vervelende bijwerkingen zoals hartkloppingen en slapeloosheid. En als je bloedverdunners gebruikt, kan teveel cafeïne je bloed nog verder verdunnen, wat riskant kan zijn.
Het delen van deze kennis kan anderen helpen zich bewuster te worden van wat ze eten terwijl ze medicijnen gebruiken. Als je twijfelt over de combinatie van medicijnen en voeding, aarzel dan niet om je huisarts om advies te vragen.
De omgekeerde wereld: deze 5 dingen kun je beter mínder vaak schoonmaken
Je auto
Als je hem te vaak wast, verdwijnt de wasachtige buitenlaag waardoor de lak sneller beschadigt.
Je haar
Je haar bevat natuurlijke beschermende oliën, die je wegwast als je er elke dag shampoo in doet. Je haar blijft veel gezonder als je het maar twee keer per week wast.
Een spijkerbroek
Volgens fabrikanten kun je het beste een half jaar wachten met wassen om de kwaliteit te behouden. Wil je hem toch opfrissen leg de broek dan een nachtje in de vriezer. Daarmee dood je ook alle bacteriën.
Houten meubels
Ga je met een speciale houtreiniger in de weer, doe dat dan niet vaker dan een of twee keer per maand. Anders blijft er een olieachtige waas op het hout achter die alleen maar meer vuil aantrekt.
De badkamerspiegel
Als je toch de badkamer poetst, haal je ook een doekje over de spiegel. Je kunt dat beter een keer overslaan, omdat er dan mogelijk ook vocht achter de spiegel komt, waardoor hij beschadigt.
Dit kun je allemaal doen met je overgebleven pompoen
Het ziet oranje van de pompoenen dit seizoen. Dat is maar goed ook want met pompoen kun je van alles doen. Heb je nog wat overblijfselen van het Halloween feestje? Dan kun je deze heerlijke pompoenrecepten maken:
Zoete pompoentaart Foodie Miljuschka Witzenhausen heeft haar recept voor haar overheerlijke pompoentaart gedeeld met Albert Heijn. Het is een simpel recept waar je 800 gram pompoen voor nodig hebt. Dit is misschien wel de lekkerste taart voor in de herfst en winter.
Pumpkin spicey latte Pureer ongeveer 300 gram pompoen door deze in blokjes te snijden en een half uur in de oven te laten roosteren. Pureer met een staafmixer en haal het door een zeef zodat het een gladde massa wordt. Meng 500 ml melk met spicey kruiden die je lekker vindt (kaneel, kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat, kruidnagel). Warm dit op in een pannetje samen met de pompoen puree en een beetje suiker. Giet alles in een blender zodat het melk lekker gaat schuimen. Giet er een espresso door en je hebt een heerlijk kruidige pompoen latte.
Pompoensoep Er zijn diverse recepten te vinden voor pompoensoep. Het is niet alleen lekker en verwarmend maar ook ontzettend gezond. In pompoen zit meer caroteen dan in wortels. Caroteen wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en E en is daarmee een natuurlijk vitamine. Als basis voor de soep kun je groentenbouillon gebruiken of een liter kokosdrank, de combinatie is erg lekker als je wel de ongezoete variant kiest.
Hartige taart Pompoen smaakt ook heerlijk in quiche en hartige taarten of bladerdeeghapjes. Combineer het met stukjes fetakaas en spinazie en maak af met geroosterde pompoenzaden. Voor de liefhebber giet je er een klein beetje honing overheen als het net uit de oven komt.